DEL 3/11 MARIA

Det som slår mig allra först när jag tänker på den här låten är hur knäckande svårt det var att få till en text på den. Jag hade gått och trallat refrängen i långt över ett år utan att kunna komma på något vettigt att fylla verserna med. Refrängen kom däremot samtidigt med musiken, har jag för mig. Nästan simultant. Det kan vara lite besvärligt ibland när det blir så. Man blir så låst av de där första orden som kommer. Sedan ska man försöka hitta något som matchar och så går det helt enkelt inte. Det som var extra jobbigt med just Maria var att jag tyckte att musiken krävde en berättande, nästan lite episk text. Just sådana texter har jag alltid tyckt varit dom svåraste att skriva. Till slut började det i alla fall lossna och jag började få en bild av vem Maria var. Då lyckades jag till slut, under mycket möda och stort besvär, pressa fram den här texten. Inspirationen till Maria kommer från en mängd olika källor och hon kan sägas vara ett derivat av många människor jag träffat i mitt liv. Så nu vet ni det. Ingen kan känna sig säker, just DU kan vara en av dessa människor.
Jag tror mig minnas att den kändes ganska självklar och gick enkelt att spela in när vi var i studion. Det jag däremot minns tydligt var att när vi var klara med tagningen så föreslog Tobias (som var producent) att Magnus Olsson (som spelar trummor) skulle gå lös på ett par pukor på refrängerna. Dessutom lade han på lite skrammel som får mig att tänka på soundet på albumklassikern Gris-gris med Dr. John. Jag älskar dessutom att rasslet kommer in lite innan refrängerna börjar, också det får mig att tänka på Doktorn. Det här gjorde låten, tycker jag. Magnus gjorde som vanligt något alldeles extra. Här kan ni lyssna och kolla om ni förstår vad jag menar med Dr John-referensen tänkte jag, men nu när jag skulle välja en låt att exemplifiera med kunde jag inte riktigt hitta en. Tror det är mycket det att man så tydligt känner rummet där musikerna står, som får mig att associera till det Gris-gris. Ni får lyssna på hela albumet helt enkelt. En av världshistoriens bästa plattor, så det kan ni stå ut med tycker jag:

När min gode vän Mikael Herrström och jag satt och mixade skivan i början av 2011 någon gång, så bestämde vi oss för att låta pukorna och skramlet vara mycket framträdande i refrängerna och det tyckte jag blev väldigt lyckat. Maria är nog den mix som jag tycker bäst om från skivan faktiskt. Den lyfte verkligen under mixningsarbetet.
Dessa faktorer plus den sjukt fina stämman Sharon Vaughn (det kommer mer om henne längre fram i den här följetongen) lade på den rätt trallvänliga refrängen, har fått mig att se på låten som en kandidat till nästa radiosingel. Vad tycker ni?
Hejdå mina vänner. Vi hörs igen om ett par dagar eller tre.
Er vän/
Lars