DEL 2/11 I BELIEVE IN YOU

 

Många som har hört den här låten har refererat till John Lennon. Det kan jag i och för sig förstå, men den skulle aldrig blivit till om det inte var för en helt anna
n inspirationskälla, nämligen Leon Russell. Jag minns första gången när jag hörde en skiva med honom väldigt tydligt. Jag bodde på den tiden (ca. 1993 tippar jag på) i Uppsala och ägnade en stor del av min tid hukandes över skivbackar på stans skivaffärer. Jag måste ha spenderat stora delar av mitt studielån på LP-skivor. Just hukandet är kanske värt att nämna som ganska jobbigt för mig då jag har lågt blodtryck och det svartnar för mina ögon när jag ställer mig upp efter en skivletningssession. Nåväl, jag minns att jag hade sett Leon Russells skiva Carney många gånger förr och trodde väl egentligen inte att det var något för mig, men just den här gången stod den i en gratisback som man fick ta skivor ur om man hade köpt andra skivor för en viss summa. Så jag tog en chansning. När den till slut hamnade på skivtallriken hemma blev jag helt såld. Jag kunde inte fatta att nästan ingen verkade ha hört talas om honom.
I Believe In You är en av två låtar på skivan som är skrivna på piano och eftersom en stor del av mitt pianospelande bestått i att ta ut Leon Russell-låtar så kanske det inte är så konstigt att ackorden fått en air av honom. På den här låten har jag till och med stulit ett ackord rakt av från hans låt Hummingbird. Det här är en ganska typisk del av min personlighet förresten, alltså inte att jag stjäl, utan att jag nödvändigtvis ska avslöja det. Låna brukar ju förresten fina musiker säga. Så jag säger det istället. Jag lånade ett ackord och jag tänker inte att lämna tillbaka det.
Här kan ni lyssna på Leons fantastiska låt:

Produktionsmässigt gör sig däremot Lennon påmind tycker också jag, även om Tobias har dragit det ett snäpp längre och skruvat till det. Jag hittade en demo som jag spelat in själv hemma och redan där är det ganska Lennonskt får jag väl medge. Tycker faktiskt riktigt bra om demon känner jag, när jag hör den nu. Här får ni lyssna om ni vill:
http://www.massproduktion.com/larsbygden/wp-content/uploads/2012/10/I-believe-in-you-edit-bounce-1.mp3
Det var en stor upplevelse att spela in låten. Gig-studion, där vi spelade in. har ett fantastiskt rum som låter storslaget. Sedan hade vi alla bandekon och plåtar i hörlurarna redan när vi spelade in. Så det lät precis som det låter på skivan redan då. Det är första gången jag varit med om det sättet att spela in. I vanliga fall lägger man på effekter och sånt i efterhand. Men det leder ju till att man inte spelar riktigt på samma sätt. På det här sättet anpassar man det man spelar till effekterna helt enkelt. I vilket fall gjorde Tobias och Conny, som var ljudtekniker, ett strålande jobb.
Nu vet jag inte om jag har så mycket mer att berätta om den här låten. Jo just det, det ska väl vara texten då kanske. Eller förresten, jag gillar inte så mycket att berätta om vad texterna handlar om så det får ni lista ut själva.
Vi fortsätter nästa vecka.
Er vän/Lars